Auto versus cargo elektrokolo: výhody a nevýhody

Jízda autem může být snadná a pohodlná, ale zdaleka ne vždy. Ve větších i menších městech jsou denním chlebem dopravní zácpy, dlouhé hledání místa k parkování nebo nekonečné stání na červené. Známe to všichni. 

Co s tím? Řešením může být cargo elektrokolo. Velká část našich pravidelných cest autem do práce, s dětmi do školy či na nákupy je do 10 km. Na takových trasách dokáže být cargo elektrokolo efektivnějším a mnohem příjemnějších dopravním prostředkem. Pokud to ale máte do práce více než 30 km, pak vám může auto posloužit lépe. Podívejme se, jaké výhody a nevýhody auta a cargo kola musíte zvažovat, pokud přemýšlíte, co je pro vás vhodnější.

auto vs cargo

Výhody aut

  • Nespornou výhodou auta je možnost pohodlněji cestovat na dlouhé vzdálenosti. Na pravidelné dojíždění nad 25 km nebo na dovolenou do Chorvatska bude auto jednoznačně lepší volbou.  
  • V autě lépe zvládnete rozmary počasí. Přestože se říká, že na kolo neexistuje špatné počasí, jen špatně oblečený člověk na kole (slovo cyklista od nás neuslyšíte), tak jízda v dešti, sněhu nebo mrazu, není pro každého. Jde to, sami jezdíme v každé roční době a ve všech podmínkách, ale chápeme, že každý z nás má jiné limity.

Nevýhody aut

  • Města jsou přeplněné auty, silnice čím dál rušnější a semafory na každém kroku. Je velmi pravděpodobné, že ve městech budete stát více v zácpách než jezdit.
  • Parkování ve městě bývá problematické. Buď kroužíte dlouhé desítky minut, nebo si připlatíte za placené parkoviště.
  • Vlastnictví auta je nesmírně nákladné. Většina z nás si to ani nespočítá ani nepřipouští, ale vlastnictví a provoz auta se vším co k tomu náleží (pořizovací cena či leasing, servis, pneumatiky, pojistky, parkování, palivo, opotřebení a ztráta hodnoty v čase), to jsou vysoké tisíce až desetitisíce měsíčně.
  • Auta s benzínovými a dieselovými motory produkují obrovské množství CO2. Když však nahradíte auto nákladním kolem, ušetříte 5 tun emisí uhlíku za rok. A to už je slušné číslo. Nejen jízda, ale i výroba kol je mnohem ekologičtější. Na výrobu cargo elektrokola se spotřebuje jen 5 % materiálu a energie ve srovnání s výrobou auta.

Výhody cargo kol

  • S nákladním kolem vás nezbrzdí ani hustý provoz. Jízda po cyklostezkách je plynulá, často navíc s malebným výhledem do krajiny.
  • Hledání parkovacího místa je minulostí, cargobike snadno zaparkujete všude, kde se vám zamane. Třeba rovnou přede dveřmi obchodu, nákup tak nemusíte vláčet daleko k autu.
  • S cargo kolem ušetříte. Žádný benzín a drahé parkování, zlomek pořizovací ceny i ceny za servis.
  • Díky elektromotoru nepotřebujete k ježdění na nákladním elektrokole žádnou výjimečnou kondici ani sílu. Elektromotor, který vám pomáhá při šlapání, vyžehlí každý kopec a dá vám sílu uvézt libovolně těžký náklad (do kapacity kola přirozeně). 
  • I přes využití elektromotoru budete v lepší kondici. Lepší imunita, silnější tělo, šťastnější duše. Pohyb je základ pevného zdraví a díky pravidelnému ježdění na cargo kole si budete moci odpustit kardio v posilovně.
  • Zdravější budete nejen vy, ale i příroda. Nulové emise, čistší vzduch, nízká prostorová a energetická náročnost.

Nevýhody cargo kol

  • Když venku prší, zmoknete. Pasažéry či náklad ochrání střecha a vás pláštěnka, ale i tak musíte počítat s jistým diskomfortem. Ale stačí kvalitní oblečení a jste v suchu a teple za každých podmínek.
  • Cargo bike toho uveze dost, ale má své limity. Každý model má hranice maximální nosnosti a rozměrů nákladu, které zvládne. Když jednou za čas potřebujete odvézt něco opravdu objemného, použijte kombíka nebo dodávku. Ale je otázkou, zda má smysl kvůli těm pár cestám s velkým nákladem auto vlastnit. Nárazové potřeby vyřeší carsharing nebo půjčovna.
  • Dojezd nákladního kola se zatížením je v průměru kolem 50 kilometrů. Pochybujeme, že bude běžný uživatel v každodenním provozu potřebovat během jednoho dne nebo jedné cesty více. Ale pokud si naplánujete delší víkendový výlet nebo přesun, vezměte si nabíječku, náhradní baterku nebo plánujte trasu podle veřejných dobíjecích míst.

Jak to máte vy? Mohla by vaše rodina vyměnit auto za cargo kolo? Nebo možná alespoň eliminovat významné množství zbytečných cest autem? Pokud si nejste jistí a chcete se o výhodách a nevýhodách nákladních kol přesvědčit na vlastní kůži, napište nám!

Zpět do obchodu
×

Splátková kalkulačka ESSOX