Příběhy a zkušenosti majitelů cargo kol: Lucie, Praha

Jak se s cargo kolem žije a jezdí v Praze, se dozvíte v dalším rozhovoru z našeho seriálu o majitelích nákladních kol v ČR. Na naše otázky odpovídala Lucie, matka dvou dětí ve věku 3 a 5 let.

Jaké cargo kolo máte a jak dlouho?

Jezdíme na Urban Arrow Family, pořídili jsme si ho na konci letošního léta (2022).

Co vás přimělo k nákupu nákladního kola?

Pravidelně vozíme naše děti do vzdálené školky. Dřív jsme cestu absolvovali dvakrát denně autem po jižní spojce a nepřišlo nám to ideální kvůli dětem, nákladům ani emisím. Při loňské návštěvě Drážďan jsme si na den půjčili cargo kolo, s dětmi projeli celé město a věděli jsme, že jsme našli alternativu nejen pro naše cesty do školky.

Jak často kolo používáte? Kam a za jakým účelem nejčastěji jezdíte? Jak moc vám nahrazuje jiné způsoby dopravy?

Kromě cest do školky na kole absolvujeme v podstatě většinu cest po Praze. Po návštěvách, na nákupy, do práce, co je potřeba. Auto už bereme jen výjimečně, když máme tolik věcí, že na to kapacita kola nestačí. Už jsme na něm vezli i kamaráda z hospody nebo návštěvu z Německa, což díky nosnosti není žádný problém a pasažér bývá nadšený.

Lucie a děti cargo kolo urban arrow

Co se vám na vašem cargo kole nejvíce líbí? Jaké jsou pro vás největší přínosy jeho vlastnictví?

Doprava po Praze na kole je překvapivě výrazně jednodušší a často i rychlejší než autem. Cesta do centra už jinak než na kole nebo MHD vůbec nedává smysl, především kvůli provozu a hlavně kvůli parkování. Naše kolo má dvě baterky, což znamená během dne neomezený dojezd i v kopcovitém městě. A řemen místo řetězu nám umožňuje v podstatě bezúdržbový provoz. Za nás ideální kombinace. Mně zároveň vyhovuje koncept kola, kdy mám děti před sebou a cestou si můžeme povídat.

Co se vám na vašem nákladním kole nelíbí? Má nějaké limity, které vám vadí, omezují vás?

Na kostkách nebo nepříliš kvalitní cestě by byla fajn odpružená vidlice a už jsme i narazili na kopec, kde by se hodil silnější motor. Ale jsou to vlastně drobnosti, které nijak nesnižují naše každodenní nadšení. Víc než na limity kola narážíme na limity Prahy, neúplné cykloinfrastruktury a řidičů, kteří občas neberou ohledy. Ale pomalu si na sebe zvykáme.

Máte nějaké doplňkové vybavení, které považujete za nezbytné a doporučili byste jej všem majitelům cargo kol?

Odpružená sedlovka je fajn z hlediska komfortu, stříška proti dešti naopak nutnost, která chrání děti i proti větru. Jak se teď na podzim ochladilo, jezdíme už výhradně s ní. Když jedeme bez dětí, zavíráme nákladní prostor krytem, který schová jakýkoliv náklad před deštěm i pohledy kolemjdoucích. Pro parkování kola jsme pořídili plachtu. Mimo originální příslušenství jsme koupili držák na mobilní telefon, který používáme jako navigaci.

Kde a jak váš cargo bike parkujete?

Kolo máme na zahradě u domu pod plachtou zabezpečené mimo jiné silným řetězem.

Máte v plánu jezdit celý kalendářní rok?

S manželem jsme zvyklí jezdit po městě na kole v podstatě celý rok, pokud není zrovna průtrž mračen, nebo na zemi neleží vrstva sněhu. To máme v plánu i s cargo kolem. Uvidíme, až udeří mrazy.

Co pro vás cargo kolo znamená, jaké pocity jízda na něm vyvolává a doporučili byste jeho pořízení i ostatním?

Jízda na cargo kole pro nás znamená svobodu, velkou flexibilitu, vyvolává v nás radost a dobrý pocit. Není lepší způsob, jak začít den, než jízdou na kole na čerstvém vzduchu podél řeky. Když je chladno a prší, vyhřáté auto láká, ale kolo většinou vyhraje a pak máme radost i z cesty v dešti. Všem bychom přáli tu zkušenost zažít a doufáme, že se nám podaří namotivovat další. Zatím jsme inspirovali dvě rodiny s dětmi, které už vybírají konkrétní model a typ svého budoucího cargo kola.

Zpět do obchodu
×

Splátková kalkulačka ESSOX