Křížem krážem Kodaní na kole

Chystáte se na sever? Kodaň toho má hodně co nabídnout. Neztrácejte čas chůzí a objevte město z pohledu místních - na kole. 

Cyklisto, máš přednost

Jestli existuje místo, kde chcete jezdit na kole, je to Kodaň. Cyklostezky širší než silnice, ohleduplní řidiči a cyklisté v naprosté převaze. To zkrátka musíte zažít. 

Cyklostezky, často vyvýšené a oddělené obrubníkem, najdete podél všech hlavních silnic. Jsou obvykle více než dva metry široké, poskytují tak dostatečný prostor pro předjíždění.

Nemějte strach, pohyb městem na kole zvládne i úplný začátečník. Je třeba dodržet jen pár jednoduchých zásad.

IMG_3147

Bezpečně a ohleduplně

Pozor si dejte hlavně na křižovatkách. Odbočování vlevo je řešeno jinak než u nás - nepřímo. Nejprve projedete křižovatkou rovně, zastavíte a počkáte na zelenou ve směru kolmo k vám.

Zastavení taky není jen tak. V tak husté cyklodopravě je zkrátka nutné oznámit nečekané zastavení předem. Dánové na to mají snadný trik - zvednou levou ruku.

Pozor si dejte také na autobusových zastávkách. Pokud je zastávka a silnice oddělena cyklostezkou, mají autobusoví cestující vždy přednost. Pokud projíždíte kolem zastávky a vidíte přijíždějící autobus, zastavte a dejte přednost nastupujícím a vystupujícím cestujícím.

Nástrahy kodaňské cyklodopravy

Největším nepřítelem cyklisty je zde nepřekvapivě počasí. Silný vítr a prudký déšť znesnadňují cyklistům jízdu. I zde však platí severské přísloví: Špatné počasí neexistuje, existuje jen nevhodné oblečení. Proto přibalte pláštěnku a odhoďte zábrany.

V Kodani se téměř nekrade. Až na kola. Nejspíš vás to překvapí, ale krádeže kol jsou v Kodani na denním pořádku. I to je důvod, proč mnoho Dánů jezdí na starých a rezavých modelech. Moc dobře vědí, že o kolo mohou kdykoliv přijít. Jedinou zbraní je bytelný zámek. Proto nebuďte leniví a kolo zamykejte, i když se vzdálíte jen na krok.

IMG_0108

Půjčovna na každém kroku

Půjčení kola v Kodani je snadné. Pokud plánujete využívat kolo jen krátce během dne, vsaďte na sdílená kola Donkey Republic. Stáhněte si appku, vytvořte účet a je to. Stojany Donkey Republic najdete po celé Kodani, kolo si tak půjčíte a vrátite kdy a kde se vám zamane. Pokud to stihnete do 15 minut, zaplatíte 18,5 DKK, hodina s Donkey Republic vyjde na 39 DKK a celý den na 119 DKK.

Pokud sháníte kolo na více dní nebo potřebujete také cyklopříslušenství, vsaďte na cyklopůjčovnu. Kolo na týden zde seženete zhruba za 450 DKK, v půjčovně vám navíc za drobný poplatek poskytnou i přilbu či dětskou cyklosedačku.

Přemýšlíte, jak se po Kodani pohybovat s odrostlejšími dětmi? Náš šestiletý syn už se do klasické cyklosedačky nevejde a na místní cyklostezky si s ním ještě netroufneme. Proto jsme si do kufru přibalili skladnou cyklosedačku pro větší děti Urban Iki Junior. Tu jsme snadno namontovali na půjčené kolo a jezdili všichni společně. Dalším řešením je půjčení cargo kola. Jak na to vám prozradíme v dalším článku.

20201130112223-bb8e15ba7e6d98fb5bf477dfd4def508

Zpět do obchodu
×

Splátková kalkulačka ESSOX