Příběhy a zkušenosti majitelů cargo kol: Adam, Roudnice nad Labem

Dalším majitelem v našem seriálu přinášejícím reálné zkušenosti uživatelů cargo kol je Adam z Roudnice nad Labem, otec dvou dětí ve věku 3 a 5 let.

Jaké cargo kolo máte a jak dlouho?

E-Dolly MaxDrive 600Wh, pořízeno o prázdninách 2022.

Co vás inspirovalo, motivovalo, přimělo k nákupu nákladního kola?

Zkušenosti kamarádů a známých, co už cargo mají (Richard Červený z Roudnice, Michal Berg ze Vsetína), cykloinfluenceři na Twitteru (kluci z Cargo Bike Daddy, kluci z Urban Caastu, Luba z Cargio a další) a pak prostě způsob rodinného života. Nemáme auto, žena nemá ani řidičák a potřebujeme se pohybovat po městě (13 000 obyvatel) s dětmi bez MHD.

Jak často kolo používáte? Kam a za jakým účelem nejčastěji jezdíte? Jak moc vám nahrazuje jiné způsoby dopravy?

Denně, nejčastěji na cesty s dětmi do a ze školky, případně pak v mezičase po městě sólo. Jak jsem psal, žijeme bez auta a je to náš primární prostředek přepravy po městě. Předávání kola občas způsobuje komické situace.

Adam E-Dolly Maxdrive Cargo Bike

Co se vám na vašem kole nejvíce líbí? Jaké jsou pro vás největší přínosy jeho vlastnictví?

Rychlost. Když přičtu snadnost umístění dětí a snadnost zaparkování, je to neskutečně rychlý prostředek. Takže uspořený čas a možnosti rychlého přesunu nám umožňují lépe organizovat čas.

Co vám na vašem kole naopak nevyhovuje? Má nějaké limity, které vám vadí, omezují vás?

Roudnice nad Labem má složitý výškový profil, což ale řeší elektromotor. Zároveň má mnoho ulic historické povrchy a velmi nekvalitní dláždění. Na takových cestách mám trochu obavy s kolem, obzvlášť naloženým, jezdit. Mívám trochu pocit, že dostává moc “naloženo”, moc velké rány. Pak mě překvapilo, jak dobře je kolo ovladatelné za jízdy, ale naopak blbě ovladatelné, když ho člověk vede a chce udělat třeba otočku o 180 stupňů. Ale to není nic zásadního.

Máte nějaké doplňkové vybavení, které považujete za nezbytné a doporučili byste jej všem majitelům cargo kol?

Pláštěnku přes cargo prostor.

Kde a jak kolo skladujete / parkujete?

Před domem pod otevřeným nebem, připoutané k zabetonovanému stojanu. Koupili jsme textilní kryt na motorky a kolo na noc přikrýváme.

Jezdíte / máte v plánu jezdit celý kalendářní rok?

Ano.

Co pro vás kolo znamená, jaké pocity jízda na něm vyvolává a doporučili byste jeho pořízení i ostatním?

Jednoduše si už moc nedovedu bez kola představit život. Není to pro nás forma zábavy, ale plnohodnotný dopravní prostředek. Je to jako mít zorganizovaný život s autem a najednou ho nemít. Pro mě osobně to byly skvěle utracené peníze, jízda na kole mě pořád baví a hlavně je neskutečně praktická a kolo doporučuju kudy chodím.

Zpět do obchodu
×

Splátková kalkulačka ESSOX