Typy nákladních (elektro)kol

Není cargobike jako cargobike. Některá kola vozí náklad vpředu, některá vzadu, některá na dvou kolech a některá na kolech třech. Jak se v tom vyznat? Snadno!

Long John

Long John je nákladní kolo, které má dvě kola a plochu pro cestující nebo náklad vpředu před řídítky. Některé Long John kargokola mají ložnou plochu umístěnou nad zmenšené přední kolo, ale více se prosazuje varianta, kdy je přední kolo předsazeno velký kus před řídítka a plocha či box pro náklad tak může být uložen mnohem níže. Díky sníženému těžišti je tak kolo mnohem lépe ovladatelné.

Dad and son on a cargobike urban arrow

Trojkolky

Když lidé začali přemýšlet, jak na kole převézt větší náklady, přirozeně je napadlo doplnit bicyklu třetí kolo. Tak vznikly tříkolové varianty kargokol. Extra kolo můžete umístit dopředu nebo dozadu. O něco obvyklejší je varianta s dvěma koly vpředu, po stranách nákladního boxu umístěného před řídítka. Nesporné výhody jsou ve stabilitě v menších rychlostech, na takovém kole můžete zastavit a nespadnete, ale se stabilitou je to horší při řezání zatáček.

Dad and daughter riding cargobike Black Iron Horse

Long tail

Cargo bikes označované jako Long Tail mají úložnou plochu vzadu za sedadlem nad zadním kolem a po jeho stranách. Vždyť nosiče na zadní kolo známe všichni. Specializovaná Long Tail nákladní kola však mají zadní stavbu prodlouženou, zesílenou a doplněnou různými vychytávkami jako třeba kryt kol nebo platformy pro nohy pasažérů. Díky tomu na zadním nosiči odvezete desítky kil nákladu nebo i několik pasažérů, dvě děti nejsou žádný problém.

Mommy and two kinds on a long tail cargobike tern GSD

Zpět do obchodu
×

Splátková kalkulačka ESSOX