10 důvodů, proč si pořídit cargobike

Proč dává smysl stát se vlastníkem nákladního kola? Vybrali jsme 10 nejpádnějších důvodů, proč byste měli o nákupu cargo kola uvažovat i vy.

1. Šetří přírodu

Věděli jste, že města produkují až 40 % emisí CO2 v souvislosti s dopravou? Když však nahradíte auto nákladním kolem, ušetříte 5 tun emisí uhlíku za rok. A to už je slušné číslo. Nejen jízda, ale i výroba kol je mnohem ekologičtější. Na výrobu cargo kola se spotřebuje jen 5 % materiálu a energie ve srovnání s výrobou auta.

2. Šetří peníze

Uznáváme, že pořizovací cena cargo kola může být vyšší. Ale náklady na provoz a údržbu jsou minimální. S neustále stoupající cenou pohonných hmot je právě teď nejvyšší čas přesedlat na udržitelnější stroj.

3. Šetří čas

Ranní špička a nekonečné hledání parkovacího místa, nic příjemného. Na cargo kole to nehrozí. Jezdíte plynule, parkujete, kde se vám zlíbí. Průměrná rychlost auta ve špičce bývá asi 5 až 15 km/h, kolo si často sviští rychlostí vyšší než 15 km/h. Když vyměníte auto za cargobike, ušetříte v součtu týden času za rok.

4. Zmírňují dopravní zácpy

Existuje někdo, kdo si užívá dopravní zácpy? Města jsou přeplněná auty a evropská ekonomika ztrácí každoročně 1 % HDP právě kvůli zácpám. Nákladní kola představují účinné řešení. 

5. Uzdravují lidi i města

Věděli jste, že lidé, kteří jezdí na kole, žijí v průměru o 14 měsíců déle než ti, kteří cestují výhradně autem? Navíc jsou na kole vystaveni o polovinu nižšímu znečištění než při jízdě autem.

Mom parking cargobike bike bcargo with kid and a dog

6. Zkvalitňují veřejný prostor

Když auta nahradíme koly, otevřeme veřejný prostor lidem. Nákladní kola jsou kompaktní a všestranná, mohou sloužit nejen k přepravě, ale i jako hudební instalace či stánek s kávou. Čím více pozitivních interakcí na ulicí, tím kvalitnější život.

7. Zvyšují bezpečí na ulicích

Nejnovější zpráva Barcelonského institutu pro světové zdraví praví, že vybudování kvalitní cyklistické infrastruktury povede k poklesu předčasných úmrtí v evropských městech o 10 tisíc případů ročně. Nejde zde jen o dopravní nehody, úmrtnost se sníží také omezením škodlivých látek v ovzduší a úpravou životního stylu. Méně aut, méně nehod, méně škodlivin a více pohybu, jednoduchý klíč ke zdraví.

8. Zvyšují udržitelnost podniků

Dopady komerční produkce na životní prostředí jsou měřitelné. Používání nákladních kol zmírňuje uhlíkovou stopu a zároveň mění vnímání etické odpovědnosti podniků. Spotřebitelé jsou čím dál kritičtější a pečlivě zvažují, co koupí. Právě zelená komunikace hraje ve vnímání značky velkou roli.

9. Zlepšují infrastrukturu

Podpora cyklistiky je nejlepší investicí do městské infrastruktury. Investice do projektu Londýnská síť cyklostezek přinesla návratnost 4:1, v Helsinkách dokonce 8:1. Užívání aut je čím dál dražší, zatímco jízda na kole zlevňuje, města by proto měla investovat právě do cyklistiky.

10. Zlepšují dostupnost dopravy

cargo kola jsou nejlevnějším prostředkem nákladní dopravy. Poskytují přístup k práci, škole, obchodům i službám. Nákladní kola tak činí dopravu dostupnou téměř všem. Navíc k řízení nepotřebujete řidičský průkaz.

Two mums preparing cargo bikes urban arrow and bcargo for a ride

 

Rodinná cargo kola a elektrokola skladem vybírejte zde.

 
Zpět do obchodu
×

Splátková kalkulačka ESSOX