Co je to nákladní kolo a k čemu slouží

Cargobike, cargo kolo, kargo kolo či nákladní kolo. Zkrátka jízdní kolo, jehož konstrukce je přizpůsobena k převozu nákladu či dalších pasažérů. V zahraničí běžný dopravní prostředek, v Česku rarita.

Táta na kargo kole Urban Arrow Family s dítětem

Zapeklitá terminologie

V našich končinách se s kargo kolem potkáte jen výjimečně, možná právě proto se stále ještě neustálilo jeho označení. V případě profesionálního využití kola k převozu libovolných nákladu není co řešit, nákladní kolo je jasné a srozumitelné označení. Ale při soukromém využití v rodinách kolo typicky a nejčastěji slouží k dopravě dětí a tady je název nákladní kolo poněkud nešťastný. Nákladní auto byste také na převoz dětí netipovali, že? Možná bychom se měli zasadit o vznik a užívání termínu rodinné kolo, ale situace je komplikovaná tím, že výrobci zcela správně kola navrhují tak, aby jedno kolo bylo lehce transformovatelné z varianty pro náklad do varianty pro převoz osob. Proto se prozatím budeme držet univerzálního označení nákladní kolo.

Matka se synem na mini cargo biku Yoonit

V naprosté většině případů jsou dnes nákladní kola vybavena elektromotorem. Bývají sama o sobě těžká a co teprve, když se plně naloží. Elektromotor je tedy na nákladním kole pro většinu uživatelů přirozenou a základní výbavou. Proto když mluvíme o nákladním kole, máme na mysli elektrokolo s motorem.

Cargo kolo do rodin i do firem

Způsoby využití nákladních kol můžeme rozdělit do dvou obecných skupin, k soukromým a profesním účelům

V soukromé sféře jsou uživateli jednotlivci a rodiny. Jakmile si pořídíte děti, stanou se právě ony hlavními uživateli nákladního prostoru vašeho kola. Do školky i školy, na hřiště, do kroužku, za kamarády, na výlet - cargobike poslouží všude, kde byste běžně použili auto.

Máma nakládá dvě děti do nákladního kola Dolly

Druhou velkou skupinou jsou firmy. Nákladní kola najdete ve výbavě velkých logistických společností, které jimi doručují zásilky, většinou v centrech měst, kde umí být kolo rychlejší a efektivnější než dodávka. Kola využívají také firmy, podnikatelé a živnostníci, kteří své produkty potřebují doručit lokálně svým zákazníkům v blízkém okolí. A nákladní kola používají i poskytovatelé služeb, od instalatérů či elektrikářů až po mobilní kavárny, zmrzlináře nebo třeba knihovny.

Nákladní kola v barvách logistické firmy DHL

Zpět do obchodu
×

Splátková kalkulačka ESSOX